Kapulat pois lastenrattaista! - Soili Haverinen Sivuston tehtävänä on herättää yhteiskunnallista keskustelua erityisesti lapsiperheiden taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen asemaan liittyvistä aiheista.

Kootut kapulat

  • Kootut kapulat

Tässä on kootusti ja tiiviisti kymmenen kapulaa, jotka haluan ottaa pois lastenrattaista.

 

1. Kaikkein köyhimmille lapsiperheille ei makseta lapsilisää, koska se vähennetään pois toimeentulotuesta.

Kapula pois: Lapsilisää ei tule vähentää toimeentulotuesta.

 

 2. Äitiys- tai vanhempainpäivärahalla olevalle ei käytännössä makseta yhtään kotihoidontukea vanhempien lapsien kotihoidosta, koska sen katsotaan "sisältyvän" päivärahaan.

Kapula pois: Kotihoidontuki tulee maksaa äitiys- ja vanhempainpäivärahan päälle, koska vanhempien lasten ruuat eivät "sisälly" vauvan ruokaan, eivätkä vanhempien lasten mitkään muutkaan tarpeet "sisälly" vauvan tarpeisiin.  

 

3. Suomessa lapsiperheet kantavat suhteettoman suuren verotaakan muihin Euroopan maihin verrattuna.

Kapula pois: Lapsiperheille tulisi antaa mahdollisuus yhteisverotukseen. Tämä helpottaisi perheiden tilannetta, kun toinen vanhemmista on kotona hoitamassa lapsia ja kokonaistulot putoavat. Toinen vaihtoehto on verotuksen lapsivähennys.

 

 4. Opiskelevien vanhempien toimeentulo on erityisen tiukalla. Opintorahaa maksetaan enimmillään 298€/kk.

Kapula pois: Opintotukeen tulisi maksaa lapsikorotusta, jos huollettavana on alaikäisiä lapsia.

 

5. Sairastaminen sekoittaa perheen arjen lisäksi usein myös perheen talouden varsinkin silloin, jos useampi sairastaa samanaikaisesti.

Kapula pois: Lääke- ja sairauskulujen omavastuulle tulisi määritellä yhteinen maksukatto. Perheen kaikki lapset tulisi laskea toisen vanhemman kanssa samaan maksukattoon tai määritellä perhekohtainen maksukatto.

 

6. Pääkaupunkiseudulla yli 8% lapsista on lastensuojelun asiakkaita, Vantaalla yli 10%. Huostaanottojen määrä on tuplaantunut 2000-luvulla.

Kapula pois: Tulee kehittää keinoja tukea ja auttaa perheitä varhaisemmassa vaiheessa. Vantaalla nuorten intensiivityön hanke on askel oikeaan suuntaan.

 

7. Vanhempainvapaiden kustannusten maksattaminen työnantajilla vaikeuttaa nuorten naisten vakituista työllistymistä, mikä taas saa monet lykkäämään perheen perustamista liian pitkään.

Kapula pois: Vanhempainvapaiden kustannukset tulee ottaa kokonaan pois työnantajien vastuulta ja kattaa verovaroin.

 

 8. Lapsilisän maksaminen päättyy, kun lapsi täyttää 17 vuotta. Vanhemmat ovat kuitenkin elatusvelvollisia täysi-ikäisyyteen asti.

Kapula pois: Lapsilisää tulisi maksaa 18-vuotiaaksi asti.

 

9. Jos kotihoidontuella lapsiaan hoitava vanhempi sairastuu niin vakavasti, että hän joutuu laittamaan lapsensa päivähoitoon, hän joutuu olemaan täysin ilman tuloja 55 päivää, jonka jälkeen hänelle maksetaan sairaspäivärahaa 22,13€/arkipäivä.

Kapula pois: Sairaspäivärahaa tulee alkaa maksaa heti lääkärin todettua työkyvyttömyyden. 55 päivän karenssi tulee poistaa kaikilta tulottomilta ja pienituloisilta.

 

10.  Osassa oppilaitoksia raskaus oikeuttaa korkeintaan kahden vuoden poissaoloon ilman rajoitetun opinto-oikeuden kulumista.

Kapula pois: Opiskelijoille tulisi taata lakisääteisesti samat oikeuden raskaudesta ja lastenhoidosta aiheutuviin poissaoloihin kuin työntekijöille.

Vaalisivut: http://www.soilihaverinen.fi/vaalitFacebook vaalisivut: http://www.facebook.com/pages/Kapulat-pois-lastenrattaista-Soili-Haverinen-327-eduskuntaan-2011/172462636123551#!/pages/Kapulat-pois-lastenrattaista-Soili-Haverinen-327-eduskuntaan-2011/172462636123551

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Ilkka Järvelä

Tosi hyvä kirjoitus ja konkreettinen listaus, Soili. Kaikkea mainitsemaasi ei varmastikaan saada toteutettua mutta on äärettömän tärkeätä että meillä on kansanedustajia jotka puhuvat lapsiperheiden puolesta. Nämä asiat tahtovat suurimmalta osalta politiikkoja unohtua.

Tartun Soilin listassa yhteen kohtaan joka on tuo numero 3, perheiden yhteisverotus eli perheverotus. Minusta perheverotuksen puuttuminen Suomessa on aivan kiistaton epäkohta ja ihmettelen miksi tätä asiaa ei haluta korjata kuntoon vaikka se voitaisiin varsin helposti tehdä siten että yhteiskunnan kulut eivät kasva euroakaan. Kokoomuksen Elina Laavi kirjoitti perheverotusta vastustavan blogikirjoituksen tonne:
http://elinalaavi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/59252-l...
Kirjoitin hänelle vastineen johon Laavi ei tietenkään vastannut millään tavalla. Joka ei yllättänyt minua lainkaan.

Soilille menestystä vaalityöhön, haluan päättäjien joukkoon sinun kaltaisia ihmisiä, mielellään juuri sinut.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Kiitos rohkaisusta!

Tuossa perheverotuksessa suurimpana esteenä lienee juuri Laavin mainitsema ajatus siitä, että vähemmän ansaitsevan verot nousisivat. Toinen syy ovat yksinhuoltajaperheet, jotka voitaisiin ottaa huomioon esim. vähennysten kautta.

Perheet ovat erilaisia ja niiden taloudenpito myös. Siksi mielestäni olisi tärkeää, että valinnanvapaus tässä säilyisi. Perheverotus olisi vaihtoehto, joka toteutuisi vain, jos kumpikin puoliso sitä haluaa. Perheessä, jossa rahat ovat yhteiset, yhteinen verotus olisi paras vaihtoehto.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Toimituksen poiminnat