Kapulat pois lastenrattaista! - Soili Haverinen Sivuston tehtävänä on herättää yhteiskunnallista keskustelua erityisesti lapsiperheiden taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen asemaan liittyvistä aiheista.

Isät pakkohoitoon?

  • Isät pakkohoitoon?
  • Isät pakkohoitoon?

Kuluneella viikolla vietetty kansainvälinen naistenpäivä on nostanut jälleen esiin kysymyksen ”naisen eurosta”, joka on vain 0,82€. Miksi naisille ei makseta samaa palkkaa samasta työstä? Mitä tälle tilanteelle tulisi tehdä? Itsekin pääsin vastaamaan näihin kysymyksiin Naistenpäiväaamiaisella Vantaan Koivukylän Kirnussa.

Epätasa-arvoisesta tilanteesta syytetään useimmiten sitä, että äidit käyttävät vanhempainvapaista ja hoitovapaista tällä hetkellä yli 90%. Ratkaisuksi tähän tarjotaan malleja, joissa isät tavalla tai toisella pakotettaisiin jakamaan hoitovastuu tasapuolisesti äitien kanssa.

Naisasialiitto Unionin vs. pääsihteeri Johanna Pakkanen toteaa: ”Se on hurja ongelma ja sen vuoksi tämä järjestelmä ei nykymuodossaan toimi. Vapaat pitäisi esimerkiksi korvamerkitä niin, että molemmat vanhemmat joutuisivat käyttämään ne puoliksi.” (Taloussanomat 7.3.2011)

Niin, asian voisi toki nähdä toisinkin. Todettakoon nyt kuitenkin heti tähän, että käsitykseni mukaan saman palkan maksamisen yhtä päteville ja samaa työtä tekeville työntekijöille pitäisi olla itsestäänselvyys. Sen sijaan kyseenalaistan sen, onko vanhempainvapaiden epätasainen jakautuminen tässä varsinainen syypää. Kyseenalaistan myös sen holhoavan asenteen, joka määrittelee, mitä naisten tulee elämässään tavoitella, mutta se lienee jo toisen kirjoituksen aihe.

Nuoren naisen työuran alku on usein takkuinen ja etenkin pätkittäinen. Onneksi kaikki eivät odota työtilanteen vakiintumista ennen lastensaamista. Niinpä siis useimmiten on perheen kannalta järkevää, että äiti hoitaa lapsia pidempään kotona, jos hänellä ei ole työpaikkaa, johon palata. Pakottamalla tässä tilanteessa isät kotiin vaikeutettaisiin monen perheen elämää kohtuuttomasti.

Suurimpia häviäjiä olisivat kuitenkin lapset. Isä ei voi synnyttää, eikä imettäminenkään oikein luonnistu. Terveyssuositusten mukaan vauvaa tulisi täysimettää kuuden kuukauden ikään asti eli noin seitsemän kuukauden päähän äitiysloman alkamisesta ja tämän jälkeen osittaisimettää ainakin 12 kuukauden ikään asti. Vaikka tämä ihanne ei kaikissa perheissä toteudukaan, on erittäin ristiriitaista ohjata poliittisin päätöksin vanhempia toimimaan terveyssuosituksia vastaan. Siksi isiä ei tule tasa-arvon nimissä patistaa väkisin kotiin ennen vanhempainvapaan loppua, jolloin lapsi on vasta yhdeksän kuukauden ikäinen.

Monen perheen tilanteeseen isän jääminen kotiin ei sovi, vaan käytännössä vanhemmat joutuisivat laittamaan lapsensa päivähoitoon aiemmin kuin olisivat halunneet.

Akavan ehdottamaa 6+6+6 vanhempainvapaamallia (HS. 8.3.2011) kannatan, jos siihen ei sisällytetä pakkoelementtiä vaan jos perheet saavat itse päättää, kuinka vapaat jaetaan. Viimeisen puolivuotisen voisi antaa isälle häiritsemättä imetystä.

 

Onko jotain siis tehtävissä naisten vakituisen työllistämisen eteen sen sijaan, että ryhdytään pakkotoimiin ja perheiden valinnanvapauden rajoittamiseen? Kyllä, jotain aivan ilmiselvää.

Yrittäjänaisten Keskusliiton mukaan yhdestä vauvasta tulee äidin työnantajalle 12000€:n kustannukset. 12000€ on työnantajalle melkoinen riski, etenkin jos tämä on pienyrittäjä. Naisvaltaisilla aloilla pienyrittäjiä on paljon. Monille näistä vakituisen naistyöntekijän palkkaaminen on aivan liian suuri taloudellinen riski. Naisen tulisi olla huomattavasti tehokkaampi työntekijä kuin miehen, jotta hänen palkkaamisensa olisi työnantajalle taloudellisesti kannattavaa.

Tämä asia tulisi saada ensin kuntoon. Vanhempainvapaiden kustannukset tulee ottaa pois työnantajan vastuulta ja kattaa verovaroin. Tämä muutos yksistään saattaa korjata naisten työtilanteen.

 

 

Taloussanomien aihetta koskeva artikkeli löytyy kokonaisuudessaan täältä: http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2011/03/07/varo-nain-kodista...

Vaalisivuni netissä: http://www.soilihaverinen.fi/vaalit

Jos tykkäät, tutustu ja tykkää myös FB vaalisivujani: http://www.facebook.com/profile.php?id=663984669#!/pages/Kapulat-pois-lastenrattaista-Soili-Haverinen-eduskuntaan-2011/172462636123551

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Emeritustutkija Pauli Summanen on nostanut mielenkiintoisen näkökulman naisen euroon jonka väitetään olevan 80c. Nimittäin miehet tekevät tutkimuksen mukaan enemmän töitä kuin naiset ja siitä tulee tämä ero. Kun taas lasketaan pelkkä tuntiansio niin silloin naisen nettoeuro on 1.02€.

Kristillisdemokraattisen ehdokkaan on hyvä muistaa, että Raamatussa käsketään olemaan antamatta väärää todistusta lähimmäisestä. Jos väitetään, että miehet vääryydellä vievät naisten palkkarahat, niin onko se jo väärä todistus?

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Niin, mielestäni on siis aivan oikein ja kohtuullista, jos enemmän töitä tekevä saa enemmän palkkaa. Usein miehet ovat työorientoituneempia ja tekevät enemmän töitä. Siinä tapauksessa suurempi palkka on tietysti oikeudenmukainen.

Mika. H

""Kuluneella viikolla vietetty kansainvälinen naistenpäivä on nostanut jälleen esiin kysymyksen ”naisen eurosta”, joka on vain 0,82€. Miksi naisille ei makseta samaa palkkaa samasta työstä?""

Listaappas nyt muutama ala jossa ei palkkatasa-arvo toteudu.

Muuten uskottavuutesi on nolla ja moni voisi sanoa sinua vaikkapa tyhmäksi valehtelijaksi.

Matti Palviainen

Naisen euro 82 senttiä?

Feministien vääristelyllä ei ole rajaa eikä määrää.

"Pauli Sumaselta ilmestyy tänään kirja Vaiettua tietoa tasa-arvosta. Kirja sisältää kolme uutta tutkimusta, jotka kumoavat virallisina totuuksina pidettyjä olettamia palkkatasa-arvosta:

1. Ensimmäinen tutkimus osoittaa, että kokoaikatyötä tekevien miesten työviikko on 40,9 tuntia eli 177,7 tuntia/kk ja kokoaikatyötä tekevien naisten työviikko on 34,2 tuntia eli 147,7 tuntia/kk. T
2. Toinen tutkimus osoittaa, että kun miehen ja naisen palkkavertailu tehdään ILO:n, YK:n, EU:n ja ex. tasa-arvovaltuutettu Petäjäniemen määrittelemällä tavalla, niin brutto- / nettopalkkana miehen palkkaeuro on 98 / 93 senttiä ilman eläke-etuuden huomioimista ja miehen palkkaeuro on 92 / 87 senttiä eläke-etuus huomioiden.
3. Kolmas tutkimus laskee kokoaikatyötä tekevän miehen ja naisen saaman palkan ja eläkkeen koko eliniän aikana yksityisellä sektorilla. Miehelle maksetaan yksityisellä sektorilla kokoaikaisesta työstä elinikäisenä palkkana ja eläkkeenä 90 senttiä samanarvoisesta työpanoksesta, mistä nainen saa euron."

http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/6221...

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Niin nuo olivat siis esimerkkejä kysymyksistä, joita on kuluneella viikolla nostettu esiin. En ole ottanut kantaa, pitävätkö väitteet paikkansa.

Yksi Turkkulaanen

Naisen euro EI ole pienempi kuin miehenkään. Lopetin lukemisen tuohon myyttiin, johon ilmeisesti uskot!

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Sitten menetit koko pääpointti ja myös sitä etei Soíli ole ollenkaan tästä vakuuttunut. Huijasti itseäsi.

Seppo Hildén

Soili, se, että sinä väität virheellisesti naisen palkan olevan 20 prosenttia pienemmän kun miesten vastaava palkan samasta työstä, osoittaa konkreettisesti, miksi naisilla on 20 prosenttia vähemmän aivosoluja kun miehillä.

Valitettavasti.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Seppo & co, Toistan sen, minkä jo sanoin edellä parikin kertaa: En ole ottanut kantaa siihen, pitääkö tuo 0,82€ paikkansa.

Nostin esiin niitä kysymyksiä, joita minulle eduskuntavaaliehdokkaana on esitetty ja tuo on yksi esitetty kysymys. Toisinaan siteeraan blogeissani myös sellaisia ajatuksia, joiden kanssa olen eri mieltä.

Nuorten naisten pätkätyöläisyys on paljon keskeisempi ongelma, eikä sen ratkaisemiseksi ole oikeastaan tehty muuta kuin syyllistetty työnantajia tai kaavailtu pakotettua vanhempainvapaiden tasajakoa. Nämä olivat kirjoitukseni pääpointit.

Eli mielestäni on täysin oikeudenmukaista, että sille, joka tekee enemmän töitä, maksetaan enemmän. Jos naisten ja miesten ansioita vertaillaan, tulee myös tehdyt työtunnit ottaa huomioon. Siinä tapauksessa tilanne voikin olla toisin päin, eli miesten euro pienempi kuin naisten.

Jussi Heino

Tämä on sangen ärsyttävää ja ikävää tämä feministien propaganda että naisten euro on vain 0,82e. Tänäänkin kun ajelin autoa niin kuuntelin taas samaa liturgiaa jossa ei eroteta metsää puilta eikä ymmärettä asidoiden oikeaa laitaa.

Siinä olen täysin samaa mieltä kuin Soili(luulen että Soili on samaa mieltä siis) että samasta työstä sama palkka miehille ja naisille. Mutta kun nämä tilastot tehdään niin että otetaan naisten ansiot ja sitten miesten ansiot eikä mietitä että mitä työtä naiset tekee noin yleisesti verrattuna miehiiin eli rakenne jätettään huomiotta. Ei kai nyt sentään ajeta sitä että kaikilla on sama palkka riippumatta mitä työtä tehdään? Vai? Eli että jos on lähihoitaja(hieno ja mahtava työ) ja toinen on kirurgi niin kummankin pitäisi saada samaa palkaa tai että palkka määräytyy sen mukaan onko lähihoitaja mies vai nainen?

"Naisista 29 prosenttia työskenteli ammattiryhmässä, jossa naisia oli 90 prosenttia tai enemmän. Suurimpia naisammattiryhmiä olivat erilaiset hoiva- ja hoitoalan ammatit, kuten lähihoitajat, sairaanhoitajat, sihteerit sekä lastenhoitajat. Vastaavasti suurimpia lähes yksinomaan miehistä koostuvia ammattiryhmiä olivat ajoneuvojen kuljettajat, rakennustyöntekijät sekä koneasentajat ja -korjaajat. Naisista alle kaksi prosenttia oli uskaltautunut tyypillisiin miesten ammattiryhmiin ja miehistäkin vain 1,5 prosenttia oli hakeutunut naisille tyypillisille aloille." Tilastokeskuksen sivuilta oli tuo lainaus. Ja jos mietimme missä ovat hyväpalkkaiset ihmistet niin he ovat johtavissa asemissa joissa on miehiä. Itse olen myyntipäällikkö ja palkka 4970e/kk ja ei minulla monta naistyötoveria ole.

On täysin tarkoitushakuista ,kuten juuri Soilikin tässä syyllistyy ,verrata vain miesten ja naisten keskiansioita. Tiedän että ongelma on sen verran laaja ja erinomaisen hankala ymmärtää ja varsinkin tutkia ettei sitä oikein edes kyetä tutkimaan. Mutta ihan normaali ymmärryksellä voi ymmärtää että vaikka naiset saanevat useasti huonompaa palkkaa esim myyntitöissä ero EI TODELLKAAN OLE NOIN SUURI. Ero johtuu siis siitä että naiset ovat pienipalkkaisissa töissä yleensä ja miehen suurempipalkkaisissa töissä.

Pitäisi tutkia ammatteja/työtehtäviä joissa on miehiä ja naisia ja heidän samasta työstä saamiaan palkkoja ja verrata niitä. Epäilen että ero on sangen pieni ja varmasti naisten haitaksi. Mutta kyllä vääristelylläkin joku raja pitää olla, enkä syytä Soilia sinäänsä, vaan tätä yleistä keskustelua. Toki kun olen vankumaton kaikenlaisen tasa-arvon kannattaja, niin se pienikin epätasa-arvo on pahasta. Mutta kun esitetään että naisen euro on 0,82e niin se on kyllä jo ihan selvää valehtelua ja tarkoitushakuista. Todellinen ero naisten ja miesten välillä samasta työstä on varmasti pienempi. Mutta en väittä että se olisi ansaittu. Päinvastoin. Mutta joku roti sentään!

Ja tuossa yläpuolellahan asiaa jo hieman valaistiin muiden toimesta, mutta puhun enemmän yleisellä tasolla siis. Mutta sama asia eli ei pidä vääristellä asioita

Käyttäjän kangaro kuva
Ros-Britt Kangas

Suurelta osalta kommentoijasta on tainnut mennä ohi Soilin epäillyt naisten euron suhteen...valittavaa, ettei malta lukea loppuun asti. Kukaan ei edes pointtia kommentoi.Koska luin loppuun asti kommentoi nyt sitä.

Tuo holhous- ja pakkoelementti en tule minäkään hyväksymään. Naisten aseman parantamisessa sinun eisttämäsi vanhempainrahan kustannustahon lisäksi olen sitä mieltä että kotihoidosta pitää kartuttaa eläkeoikeutta. Ei liene vaikea toteuttaa jos tahto siihen olisi, saahan nytkin eläkeen myös pelkän tutkinnon suorittamisesta. Epäilen ettei tähän on ryhdytty koska naisasian ajaajat ovat holhoavasti halunneet ajaa naiset työuraan ja pois kotoa. Lapsen etu lienee vähemmän tärkeä.

Koska nyt naisten asema Suomessa on hyvä (kyllä) olisi jo aika ruveta puhastelemaan muiden syrjäytyneiden ja epätasaarvoltaan vääriin kohdeltujen ongelmiin, yhteiskunnan heikkojen puolesta sekä myös lasten ja nuorten etuja enemmin kuin naisten.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Kiitos Ros-Britt hyvästä kommentista! Olen samaa mieltä, että tuo eläkkeen kertyminen olisi ihan mahdollista hoitaa kuntoon, jos vain tahtoa löytyy.

Toimituksen poiminnat