Kapulat pois lastenrattaista! - Soili Haverinen Sivuston tehtävänä on herättää yhteiskunnallista keskustelua erityisesti lapsiperheiden taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen asemaan liittyvistä aiheista.

Arjesta vieraantuneet poliitikot

  • Arjesta vieraantuneet poliitikot

Meitä poliitikkoja moititaan toisinaan siitä, että olemme vieraantuneita tavallisen ihmisen arjesta. Onneksi on kuitenkin kampanja-aika, jonka aikana todellisuudesta vieraantuneellakin ehdokkaalla on mahdollisuuksia löytää kosketuskohtia tosielämään.

Kun ehdokas herää aikaisin lauantaiaamuna värjöttelemään torille säästä riippumatta, pystyttää telttaa puuskaisessa tuulessa ja yrittää kiinnittää ohikulkijoiden huomiota eri keinoin, hän alkaa ymmärtää torikauppiaita.

Kun ehdokas laittaa perheensä rahat ja ajan yritykseen, joka vaikuttaa lupaavalta mutta jonka menestymisestä hänellä ei ole mitään takeita, hän alkaa ymmärtää pienyrittäjää.

Kun ehdokkaan luokse tullaan vaivan kuin vaivan kanssa ja hänellä on muutama minuutti aikaa hahmottaa vaivan syy ja löytää siihen oikeat lääkkeet, hän alkaa ymmärtää terveyskeskuslääkäriä.

Kun ehdokas yrittää selvittää kuntien ja tiehallinnon sääntöviidakosta, mihin mainoskylttinsä voi luvallisesti pystyttää, hän alkaa ymmärtää lupien kanssa kamppailevaa yrittäjää.

Kun ehdokas juoksee rappukäytävästä toiseen jakamassa esitteitä, hän alkaa ymmärtää postinjakajaa.

Kun ehdokas jakaa tuhansia papereita yrittäen niissä vakuuttaa olevansa paras hakija avoinna olevaan tehtävään tietämättä, saavuttaako mikään niistä vastakaikua, hän alkaa ymmärtää työtöntä työnhakijaa.

Kun ehdokkaan luo tullaan mitä erilaisempien murheiden kanssa kaivaten ymmärtäjää ja kuuntelijaa, hän alkaa ymmärtää pastoria.

Jos ehdokas on vielä kaiken tämän jälkeen vieraantunut tavallisten ihmisten arjesta, hänen täytyy olla toivoton tapaus.

 

Tämä kirjoitus on omistettu kaikille kanssaehdokkaille, jotka tänäänkin uhmaavat myrskytuulia toreilla ja turuilla kohdatakseen kansalaisia ja ymmärtääkseen tosielämää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Kari Ahveninen

Ja sitten kun ehdokas on onnekkaasti tullut valituksi, niin hän alkaa kuuntelemaan puolueen ääntä, ja kaikki nuo edellämainitut ymmärtämisen kohteet muuttuvat täysin ymmärtämättömiksi?

Sehän se vaivaa ehdokkaissa, että ennen vaaleja luvataan yhdeksän hyvää ja kahdeksan kaunista, mutta valinnan jälkeen aletaan tekemään aivan muuta kuin on luvattu.

Mikael Holm

Ongelma vain on siinä, että puolueiden näkyvimmät ja tunnetuimmat ehdokkaat, kärkiehdokkaat ja julkkikset, eivät tuota rumbaa joudu itse kokemaan.

Sitä varten heillä on tukiryhmät, mainostoimistot, televisio- ja lehtimainonta, sekä uskolliset vasallit, ketkä hoitavat likaisen työn samalla, kun ehdokas itse kirjoittaa blogeja, twiittaa sekä puhuu läpiä päähänsä television vaaliohjelmassa.

Nämä näkyvät kärkiehdokkaat sitten suurimmalta osin tulevat valituiksi. Heidän ei sitä tavallista kansaa ole pakko kohdata, ellei nyt muodon vuoksi käy puhetta tai paria pitämässä.

He ovat se kansasta vieraantunut joukko, keiden mielipiteillä ja päätöksillä tätä maata ja eduskuntaryhmiä johdetaan.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Ainakin meillä KD:ssa myös näkyvimmät ehdokkaat laittavat itsensä likoon täysillä, koska emme kylve puoluetukirahoissa.
Nythän kansalaisilla on mahdollisuus äänestää sellaisia ehdokkaita, joilla on kosketus normaalielämään tallella, jos pitää sitä tärkeänä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kosketus normaalielämään tallella: Mikä on suomalaisen työikäisen mediaanitulo vuodessa/kuukaudessa (sis. pääomatulot, palkkatulot, sosiaaliset tulonsiirrot jne.)?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Kun ehdokas laittaa perheensä rahat ja ajan yritykseen, joka vaikuttaa lupaavalta mutta jonka menestymisestä hänellä ei ole mitään takeita, hän alkaa ymmärtää pienyrittäjää."

Paljastaa ehikkaista suurimman osan motiivit: Ei suinkaan olla menossa hoitamaan yhteisiä asioita, vaan haetaan hyväpalkkaista työtä, katetta riskisijoitukselle.

Ja kansa vielä äänestää näitä?!?!?!

Ei ihme, että asiat menevät päin mäntyä!

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ajattelin ensiksi kirjoittaa jotain....huokaus.

Parempi olla ajattelematta...

Hannu Kitinoja

Niin,olette todella vieraantuneet,vain joka neljäs vuosi,kuvittelette elävänne Meidän elämää,naurettavaa,itkettävää.
Politiikka:Valehtelua,venkoilua,palkanmaksajien sumuttamista(lievä,ajattelin muuta).Kaikki lupaavat kuun taivaalta,mutta,oma etu paras etu ,eikö?Ja näin vaalien alla,jos kirjoitat blogin,olisi myös ystävällisistä vastata,eikö?,edes kommentoida?
t.hannu

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Hannu, elän vain omaa elämääni, mutta toivon sillä olevani hyödyksi myös monille muille. Olen tehnyt lähes koko työurani pienipalkkaisia töitä opiskelijajärjestössä, joka toimii vapaaehtoisten lahjoitusten turvin ja ilman työaikoja. Olen tehnyt sitä mielelläni ja kutsumuksesta, vaikka se on vaatinut paljon. Politiikkaan halusin lähteä mukaan, kun omien lasten saamisen kautta huomasin, että lapsiperheiden asemassa olisi paljonkin parantamisen varaa.

On toki olemassa myös niitä ehdokkaita, joiden ei tarvitse paljon tavallisten ihmisten murheita kantaa, mutta he varmaan edustavat sitten sitä pientä osaa kansastamme hyvin.

Suurin osa eri puolueiden ehdokkaista on kuitenkin sitä ihan tavallista Suomen kansaa, jotka pistävät itsensä kokonaisvaltaisesti likoon voidakseen hoitaa yhteisiä asioita. Tätä taustaa varten tuntuu omituiselta, että ehdokkaaksi ryhtyvä muuttuu joidenkin mielissä kokonaan toisenlaiseksi olennoksi: "poliitikoksi".

Halusin kirjoituksellani osoittaa arvostusta kaikille niille eri puolueiden ehdokkaille, jotka tällä hetkellä puurtavat yötä päivää kampanjoidensa eteen. Se on tärkeää mutta rankkaa työtä, jolla palvellaan kansalaisia, jotta he tietäisivät, minkä arvojen pohjalta kukakin on valmis kantamaan vastuuta.

Käyttäjän SonjaFalk1 kuva
Sonja Falk

Listaa voisi täydentää myös ainakin autonkuljettajalla, roudarilla ja keittäjällä. Mutta tosiasiassahan ehdokkaat ovat tavallisia ihmisiä omissa ammateissaan ja hakevat nyt eduskuntaan edustamaan tavallisia ihmisiä. Kansa päättää, ketkä valitaan.

Mikael Holm

Mieleni tekisi kutsua sinutkin tutustumaan roudarien töihin ihan oikeasti. Samalla voisin kertoa myös alan palkkauksesta ja (valitettavista) toimintatavoista.

Karisisi luulot aika nopeasti.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

En voisi koskaan äänestää ketään joka ei osaa ajaa omaa etuaan, miten sitten muiden? Ja ns. tavallinen arki; sehän voi olla mitä vaan itsekullakin. Jos pitäisi äänestää kaltaistaan ehdokasta niin tarvittaisiin putkareissuja, ulosottoja, tuomioita muutama vain mainitakseni. Silti ei maitolitran hintaa ole tarvetta tietää, enhän minäkään sitä tiedä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Politiikko ei kuuntele kansan, äänestäjänsä ääntä jos hän on sidottu ryhmäpäätöksiin. Hyviä esityksiä voi tulla oikealtakin, joita vasemmistolaisenkin edustajan tulisi voida äänestää. Tai päin vastoin.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Edustajan sitoutuminen puolueen linjaan takaa mielestäni äänestäjän oikeudet niin, ettei hänen äänensä mene hukkaan, vaikka juuri se oma ehdokas ei olisikaan päässyt läpi. Suomesta löytyy riittävästi puolueita, joista voi valita omia arvojaan parhaiten vastaavan. Tämä on myös aika läpinäkyvä systeemi. Puolueiden linjaukset tentataan tarkasti läpi ennen vaaleja.

Pahemmin poliitikon kuuloaistia himmentävät suurempien puolueiden taustalla vaikuttavat sidosryhmät (SAK, EK, MTK), joita ei ole valittu demokraattisesti mutta jotka vaikuttavat puolueiden linjauksiin kulissien takana. Nuo sidosryhmät ovat myös merkittäviä vaalikampanjoiden rahoittajia. Ne puolueet, kuten KD, joilla näitä sidosryhmiä ei ole takanaan, ovat kampanjarahoituksessa heikommassa asemassa.

Hallitustyöskentelyssä kyllä osataan ottaa kunnia myös vastakkaista laitaa edustavien puolueiden ideoista, joten sen suhteen huoli on turha.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Valitsen perustuslaillisesti kansanedustajan, en puoluetta.
Taikka sitten, en oikein ymmärrä, missä mennään.

Mikael Holm

Asiahan on niin, että kansanedustajan tehtävä on toimia omantunnon ja perustuslain mukaan. Puoluekuri ja sen mukaiset äänestykset ovat perustuslakia vastaan.

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen Vastaus kommenttiin #16

Nykyisessä vaalijärjestelmässä ääni menee joka tapauksessa puolueelle tai vaaliliitolle. Siksi on ihan fiksua äänestää sellaista ehdokasta, joka on linjassa oman puolueensa linjausten kanssa. Silloin antaa äänensä niille asioille, joita haluaa edistää.

Hannu Kitinoja

Soili.pyydän anteeksi,jos olen loukannut Sinua,en vain jaksa enää uskoa politiikkaan,enkä ymmärrä,miksi Kirkko ,pitää sotkea politiikkaan,
mielestäni,on kaksi asiaa,joita ei sekoiteta keskenään,on maa ja Taivas,jos uskotte,olette ulkopuolella politiikan.
Olenko väärässä?
t.hannu

Käyttäjän Soilihaverinen kuva
Soili Haverinen

Hannu, ymmärrän hyvin sen, että usko politiikkaan voi mennä, kun tuo eduskuntakauden loppu ei mennyt oikein tyylikkäästi. Politiikalla ei voi ratkaista kaikkia ongelmia, mutta pitää yrittää ratkaista ne, jotka voi.

Olen samaa mieltä,ettei kirkkoa pidä sotkea politiikkaan ja on ikävää, että esim. kirkollisissa vaaleissa on poliittisia listoja. Uskovakin elää tässä maailmassa ja etenkin kristillisyyteen kuuluu olennaisesti se, että kannetaan vastuuta yhteiskunnasta. Emme elä vielä taivaassa vaan maailmassa, jossa ihmisillä on monenlaisia ongelmia.

Hannu Kitinoja

Kiitos Soili rehellisestä vastauksesta.
Ja,tuosta maailmassa elämisestä,ihminen on luonut nuo monenlaiset ongelmat,meille,jotka maksamme heidän palkkansa.

Toimituksen poiminnat