Kapulat pois lastenrattaista! - Soili Haverinen Sivuston tehtävänä on herättää yhteiskunnallista keskustelua erityisesti lapsiperheiden taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen asemaan liittyvistä aiheista.

Vantaa-lisää myös vanhempainrahakaudella

Apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth kertoi (VS 17.10.2012), että Vantaalla noin tuhannella perheellä vanhemmat lapset ovat kunnallisessa päivähoidossa, vaikka pienintä hoidetaan kotona. Ensi vuonna päiväkoti-ikäisiä lapsia on Vantaalla 2,5 päiväkodillista lisää,
mutta uusia päiväkoteja ei voida rakentaa taloudellisista syistä.

Tätä taustaa vasten suunnitelmat Vantaa-lisän leikkaamisesta pois yli 1,5-vuotiailta lapsilta vaikuttavat entistä järjettömämmiltä. Nythän pitäisi kannustaa vanhempia hoitamaan lapsiaan kotona pidempään, eikä asettaa näitä taloudelliseen pakon vuoksi laittamaan lapsensa kunnalliseen päivähoitoon aiottua aiemmin!

Toivottu säästö vesittyy jo sillä, jos 230 lasta siirtyy leikkauksen vuoksi kunnalliseen päivähoitoon. Kun Vantaa-lisä leikattiin vuonna 2006 pois yli 2-vuotiailta, noin 150 lasta siirtyi kunnalliseen päivähoitoon, vaikka kyse oli vain 67 eurosta kuukaudessa. Nyt leikattava 215 euroa kuukaudessa on lapsiperheelle iso raha, jonka puuttuminen vaikuttaa pieni- ja
keskituloisten perheiden valintoihin.

Vantaa voisi sen sijaan sekä säästää että parantaa lapsiperheiden asemaa, jos se alkaisi maksaa Vantaa-lisää myös niille, jotka hoitavat vanhempainrahakaudella kotona vauvan lisäksi myös yhtä tai useampaa vanhempaa sisarusta. Tällä hetkellähän kotihoidontuen katsotaan sisältyvän vanhempainpäivärahaan, vaikka kyseessä olisi työttömyyspäivärahaakin pienempi minimipäiväraha alle 600 euroa kuukaudessa bruttona. Tilanteessa, jossa pienituloisten päivähoitomaksu on hyvin pieni tai sitä ei ole lainkaan, yhteiskunta käytännössä kannustaa vanhempia laittamaan vanhemmat lapsensa kunnalliseen päivähoitoon, vaikka hoitaisivat vauvaa kotona. Tämä tulee sekä kalliiksi kunnalle että ajaa etenkin pienituloisia perheitä hoitoratkaisuihin, joihin nämä eivät itse haluaisi.

Ehdotan siis, että säästöihin pyritään keinoilla, jotka samalla parantavat lapsiperheiden asemaa ja lisäävät näiden valinnanvapautta. Leikkaamisen sijaan Vantaa-lisää tulisi maksaa myös vanhempainrahakaudella, jos alle esikouluikäisiä sisaruksia on kotihoidossa vauvan lisäksi. Tämä muutos toisi kaupungille myös toivottuja säästöjä ja vähentäisi painetta rakentaa uusia päiväkoteja.

 

Julkaistu Vantaan sanomissa 24.10.2012

P.S. Idean saa vapaasti kopioida myös muihin kuntiin ja mikä parempaa, jos sitä hyödynnetään valtakunnallisella tasolla niin, että kotihoidontukea aletaan maksaa edes osittain vanhempaipäivärahan lisäksi, jos vauvan lisäksi kotona hoidetaan myös vanhempia sisaruksia.  Tämän kannustinloukun purkaminen voisi helpottaa monien kuntien taloutta ja etenkin monien lapsiperheiden arkea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AnteroLaukkanen kuva
Antero Laukkanen

Olet Soili täysin oikeassa. Vantaalisän pienentäminen taio poistaminen on säästöä kalleimmillaan. Kotonahoidetun lapsen kustrannukset kaupungille ovat aina edullisemmat. Silloin ei makseta seinistä, vaan hoidosta. Yksi lapsi kunnallisessa päivähoidossa maksaa noin 1000-1200 euroa kuuakudessa kaupungille. Pidä pintasi, olet oikeassa.

Toimituksen poiminnat